adscode
adscode
adscode

Türkiye İstatistik Kurumu Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2023

Lisans ve ön lisans mezunlarının istihdam durumu ve kazançları hakkında detaylı bilgiler

Türkiye İstatistik Kurumu Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2023

Türkiye İstatistik Kurumu, "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" haber bültenini yayımladı. Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı bir önceki yıla göre artarak yüzde 75,6'ya yükseldi. Ön lisans mezunlarının ise kayıtlı istihdam oranı yüzde 67,7 olarak hesaplandı.

En yüksek kayıtlı istihdama sahip lisans bölümleri arasında özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik yer aldı.

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması'na göre ise, sağlık ve refah, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri ile iş, yönetim ve hukuk lisans mezunlarının en yüksek istihdam oranına sahip oldukları alanlar oldu.

Ortalama olarak lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 14,4 ay olarak gerçekleşirken, en kısa sürede iş bulan bölümler dil ve konuşma terapisi, tıp, özel eğitim öğretmenliği, eczacılık ve ebelik olarak belirlendi. Ön lisans mezunlarının ise ortalama ilk iş bulma süresi 15,9 ay olarak hesaplandı. Lisans mezunlarının kazanç durumu incelendiğinde, pilotaj bölümü en yüksek aylık ortalama kazanca sahip bölüm olarak öne çıktı.

Ön lisans mezunlarında ise perakende satış ve mağaza yönetimi, polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ve elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı en yüksek kazançlı bölümler arasında yer aldı. Son olarak, ücretli çalışan lisans ve ön lisans mezunlarının öğrenim gördükleri alanlar ile uyumlu meslek gruplarında çalışma oranları incelendi.

En yüksek uyumlu alanlar sağlık ve refah, iş, yönetim ve hukuk, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim ile bilişim ve iletişim teknolojileri olarak belirlendi. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder