Türkiye Kiraz İhracatında Almanya'yı Fethediyor

Türkiye'nin kiraz üretim ve ihracatında Almanya'nın önemli bir pazar olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...

Türkiye Kiraz İhracatında Almanya'yı Fethediyor

Türkiye, dünyada kiraz üretiminde lider konumda bulunuyor.

Yaklaşık 50 farklı çeşidi yetiştiren Türkiye'nin kirazı, özellikle İzmir, Manisa, Bursa, Konya, Afyonkarahisar, Isparta ve Amasya gibi illerden yoğun bir şekilde üretiliyor. Kiraz ihracatında önemli bir pazar olan Almanya, Türkiye'nin en fazla kiraz ihraç ettiği ülkeler arasında yer alıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye'nin Almanya'ya mayıs ayında gerçekleştirdiği kiraz ihracatı önceki yıla göre 5 kat artarak dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Almanya'nın bu yıl Türkiye'den 17 milyon 371 bin dolarlık kiraz ithal ettiği belirtiliyor. Manisa ise kiraz ihracatında öne çıkan bir şehir konumunda. Manisa'da erkenci ürün yetiştirme avantajı sayesinde kiraz hasatı erken başlıyor ve Avrupa Birliği ülkelerine kiraz ihracatı hız kazanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa'nın kiraz üretimindeki önemini vurgulayarak, 15 Nisan'da başlayan kiraz hasat sezonunun ağustos ayına kadar devam ettiğini ifade ediyor.

Kiraz ihracatçısı Ramazan Erdoğan da, bölgeden aldıkları kirazları Almanya başta olmak üzere çeşitli Avrupa ve dünya ülkelerine gönderdiklerini belirtiyor. Almanya'nın kiraz talebinin bu yıl özellikle arttığını ifade eden Erdoğan, Alman marketlerle yoğun bir işbirliği içinde olduklarını söylüyor. Türkiye'nin kiraz ihracatındaki bu önemli artış, ülkenin tarımsal potansiyelini ve ihracat kapasitesini gözler önüne seriyor. Almanya'nın Türk kirazına olan ilgisi, Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü daha da artırıyor. .