Türkiye, Komşularıyla Terörle Mücadele İçin İleri Adımlar Atıyor

Türkiye'nin terörle mücadelede komşularıyla yürüttüğü diplomasi gelişmeleri

Türkiye, Komşularıyla Terörle Mücadele İçin İleri Adımlar Atıyor

Türkiye, terörle mücadele kapsamında komşularıyla yürüttüğü diplomasi çalışmalarını bir adım ileri taşıyor. Irak ile yürütülen iş birliği sonuç vermiş, ortak harekat merkezi kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştır. Duhok-Erbil illerinin Türkiye sınırlarına 27 karakol kurulacağı açıklanmıştır. Ayrıca, Ortak harekat merkezinin Haftanin-Zap arasındaki bir bölgede olacağı belirtilmiştir. Irak'ın ardından İran'la da terör örgütü PKK'ya karşı iş birliği trafiği başlamıştır. ABD ve İran'ın PKK'ya dron ve füze sevkiyatı deşifre olmuş, yeni sevkiyat olması halinde "vur emri" verileceği öğrenilmiştir. Türkiye ve İran arasındaki görüşmelerde, İran'a PKK'ya sevkiyatı durdurması ve terör örgütüne karşı iş birliği teklif edilmiştir. Suriye ile de normalleşme adımları atılması beklenmektedir. Beşşar Esed'in açıklamaları sonrasında, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar beklenmektedir. Adana Mutabakatı'nın gündeme gelebileceği belirtilmekte ve terörle mücadelede iş birliği konusunda yeni adımların atılması öngörülmektedir. Bu gelişmelerin bölge dışı aktörlere olan olası yansımaları da göz önünde bulundurulmaktadır. PYD-YPG üzerinden bölgede kontrol sağlayan ABD'nin hedeflerinin sekteye uğrayabileceği görüşü dile getirilmektedir. .