adscode
adscode
adscode

Türkiye'nin İhracatı Temmuz Ayında Rekor Seviyeye Ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı verilere göre Türkiye'nin temmuz ayı dış ticaret rakamları rekor seviyeye ulaştı. İhracatın artması ve ithalatın düşmesiyle dış ticaret açığı da önemli ölçüde azaldı.

Türkiye'nin İhracatı Temmuz Ayında Rekor Seviyeye Ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’de temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bakan Bolat'ın açıkladığı verilere göre Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında 2023'ün aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti. Temmuz itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat 261,5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artış ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Dış ticaret açığı temmuz ayında yüzde 42,3 oranında düşüşle 7,2 milyar dolara geriledi. İthalatta düşüş eğilimi de devam etti ve temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,9 oranında (2,6 milyar dolar) gerileyerek 29 milyar 747 milyon dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı temmuz ayında 14,5 puanlık yükselişle yüzde 75,7'ye yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hedeflerini belirlerken yeni gerilimlerin çıkması durumunda bile 267 milyar dolar hedefine ulaşacaklarını söyledi. Hizmetler ihracatı yüzde 9 artışla 59 milyar dolara yükseldi.

Bolat, Eylülde açıklanacak temmuz ayı cari işlemler açığının 20 milyar dolara düşebileceğini belirtirken, dış ticaret açığının yılın ilk 7 ayında yüzde 32,5 oranında azalışla 49,8 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dış ticaret dengesinde belirgin bir dengelenme olduğunu vurgulayarak, cari açıkta önemli bir iyileşme beklediklerini dile getirdi. Döngüsel faktörlere yapısal reformların eşlik etmesiyle cari açığı ve rezervlerdeki kazanımların kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder