adscode
adscode
adscode

Türkiye'nin Tarım İhracatında Rekor Artış

Türkiye'nin tarım ihracatında yaşanan zirveler ve rekorlar

Türkiye'nin Tarım İhracatında Rekor Artış

Jeopolitik risklerin ve küresel çapta gıda arzına ilişkin sıkıntıların hakim olduğu ocak-haziran döneminde Türkiye'nin tarım ihracatında zirveler görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 2 artarak 125,4 milyar dolara yükseldi. Tarım sektörü ise tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatını gerçekleştirerek 17,5 milyar dolarlık bir başarı elde etti.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 5,9 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 1,7 milyar dolarlık, meyve sebze mamullerinde 1,3 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 829,5 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ise 1,8 milyar dolarlık dış satım yapıldı. Yıllık bazda artışlar da dikkat çekiciydi.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 6,9, yaş meyve ve sebzede yüzde 1,3, meyve sebze mamullerinde yüzde 20,2, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 14,7, su ürünleri ve hayvansal mamullerde ise yüzde 9,2 ihracat artışı gerçekleşti. Türkiye'nin tarım sektörü en çok Irak, Rusya, ABD, Almanya gibi ülkelere ihracat yaparak rekorlar kırdı. İstanbul, Mersin, İzmir, Muğla gibi iller ise farklı tarım ürünleri alanlarında yüksek ihracat rakamları elde etti. Bu başarılar, Türkiye'nin tarım sektöründe dünya pazarlarında önemli bir konuma sahip olduğunu gösteriyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder