adscode
adscode
adscode

Türkiye'nin Yapay Zeka Stratejisi 2025'e Kadar Güncellendi

Türkiye'nin yapay zeka alanındaki çalışmaları için yeni eylem planı açıklandı. Yapay zeka ekosistemi güçlendirilmeye devam edecek.

Türkiye'nin Yapay Zeka Stratejisi 2025'e Kadar Güncellendi

Türkiye'nin ulusal yapay zeka stratejisi, 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellendi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan belge, Türkiye'nin 2025 yılına kadar yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliği taşıyor.

Eylemler arasında, "TechVisa Programı"yla yapay zeka alanındaki yetenekli bireylerin Türkiye'ye çekilmesine yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesi yer alıyor. Türk diasporasında yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar da Türkiye'nin yapay zeka ekosistemiyle buluşturulacak. Ayrıca, yerli geliştirilecek üretken yapay zeka modellerine ilişkin teknik ve etik standartları belirlemek üzere uzman bir komite kurulacak. Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturularak tüm ekosistemin katkısı alınacak.

Güvenilir yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için işlemci altyapısına yönelik ihtiyaç analizi yapılacak ve yapay zeka uygulamaları için "Güvenilir Yapay Zeka Damgası" oluşturulacak. Ayrıca, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin fikri mülkiyet haklarının açıklığa kavuşturulması için rehber hazırlanacak.

Yapay zeka alanındaki yetkin iş gücünün artırılması için destek programları genişletilecek ve devlet burslarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim için kontenjanlar artırılacak. Kamu kurumlarının sahip olduğu verilere ilişkin envanter çıkarılarak "Merkezi Kamu Veri Alanı" kurulacak. Türkiye'de yapay zeka alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmalara yönelik envanter oluşturulacak ve sektörel raporlar hazırlanacak. Ayrıca, yapay zeka ekosistemini desteklemek amacıyla "Türkiye Yapay Zeka Portalı" kurulacak. Öğrenme analitiği platformu oluşturularak eğitim programları iyileştirilecek ve yapay zeka alanına odaklanan ulusal yarışmalar düzenlenecek. Türkiye'nin yapay zeka alanındaki çalışmaları için önemli adımların atıldığı bu strateji, ülkenin teknolojik gelişimine büyük katkı sağlayacak. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder