adscode
adscode
adscode

Uzay merakından uzay endüstrisine

Türkiye’de uzay merakı uzay endüstrisine dönüşüyor

Uzay merakından uzay endüstrisine

Yakın zamana kadar uzay projelerinin maliyetleri yüksek, uzaydan ticari gelir elde etmek hayli zordu. Bu yüzden uzay çoğunlukla devletlerin tekeli altındaydı. Bugünse özel yatırımların ve hızın ön plana çıktığı “Yeni Uzay” kavramıyla karşı karşıyayız.

Yeni uzay yarışında var olmanın önemi giderek artıyor ve yarınlarda söz sahibi olmanın yolu uzaydan geçiyor. Yapılan her çalışma Türkiye’nin tecrübesini ve uzay teknolojisi üretme gücünü artırıyor.

Uzaya özel yatırımlar artıyor

Türkiye’de de yeni uzay yarışının birçok aktörü var. Onlardan üçünün kapısını çaldık ve ilk olarak uzay çalışmalarına nasıl başladıklarını sorduk.

 

Hello Space Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Muzaffer Duysal, uzay çalışmalarına üniversitede başladığını anlatıyor. Bu çalışmaların geldiği son nokta ise Hello Space...

“Hello Space bugün Türkiye'nin ilk cep uydu girişimi ve dünyada da bu alanda, IoT (nesnelerin interneti) özelinde, üçüncü şirketiz.

Cep uydu nedir? Dünyanın en küçük uydu standardı. Yani beş santime beş santimlik bir küp diye düşünebiliriz. Bu uydulardan üretiyoruz şu anda ve ilk uydumuzun ismi İstanbul. İstanbul uydumuzu Mayıs 2023’te SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya göndereceğiz.

Hello Space bu cep uydularla nesnelerin interneti tabanlı veri hizmeti sağlamak istiyor. Dijital tarımdan enerji sektörüne, lojistik sektörüne, tarım ve hayvancılık sektörüne kadar birçok sektöre veri hizmeti sağlamak istiyoruz. Biz 80 adet cep uydu fırlatarak bir takım uydu ağı oluşturmak istiyoruz.

Paylaşın
adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder