adscode
adscode
adscode

Yerel Tohumlarla Tarımı Güçlendiren Bir Girişim

İlçede ata tohumlarıyla tarımı destekleyen bir projeden bahseden haber.

Yerel Tohumlarla Tarımı Güçlendiren Bir Girişim

Göktepe, AA muhabirine, tarımı güçlendirmek amacıyla yerel tohumları çoğaltmak istediklerini söyledi.

Bu amaçla ilçedeki üreticilere çağrıda bulunduklarını belirten Göktepe, "Atadan, dededen yadigar tohumlara ulaşmak için öncelikle oda üyelerimizle iletişime geçtik. Geri dönüş sonrası ata tohumlarıyla ilgili bir çalışma yürüttük. Bu çalışmada kimyasal müdahale olmadan ekim, çoğaltma ve yetiştirme işlemlerini gerçekleştirmeyi tercih ettik" dedi.

Göktepe, ata tohumu elde etmek için hasat sürecine oda yetkililerini de dahil ettiklerini ve toplanan mahsullerden tohumluk olanları ayırdıklarını söyledi.

Topladıkları tohumları üretim zinciri oluşturarak yine üreticilere dağıttıklarını belirten Göktepe, "Bugün Emir Erdoğan adlı üreticimizin bahçesinde yetiştirdiği 100 yıllık yıldız domatesin hikayesi var. Bu domatesin tohumu dedesinden ve babasından kalmış. 2,5 ay önce toprağa ekimini yaptık ve bugün hasadını gerçekleştiriyoruz. Elde edeceğimiz ata tohumlarıyla diğer üreticilere çoğaltmaları için destek olacağız" diye konuştu.

Yerel tohumlarda kaliteyi sağlamak için 3 yıl üst üste ekim yaptıklarını vurgulayan Göktepe, ata tohumlarında kimyasal ürün kullanılmadığını belirtti.

Göktepe ayrıca, ata tohumlarıyla gen bankası oluşturmayı hedeflediklerini ve bu konuda üreticilerden ve tüketicilerden destek beklediklerini ifade etti.

Bölgede yetişen birçok yerli ürünün ellerinde bulunduğunu dile getiren Göktepe, sadece üreticilere değil, hobi bahçelerinde de tohumları çoğaltmak istediklerini söyledi.

Tüketicilerin ata ve hibrit tohum arasındaki farkı bildiğini belirten Göktepe, ata tohumlarının kimyasal kullanılmadığı için daha ekonomik ve lezzetli olduğunu vurguladı. İlçedeki ata tohumundan domates yetiştiren Emir Erdoğan ise ata tohum mirasını gelecek nesillere aktarmak istediğini söyledi. Ziraat odasının ata tohumu toplama çalışmasına destek verdiğini belirten Erdoğan, "Bu 100 yıl önce kalan mirası ben 35 yıldır devam ettiriyorum. Ticari amaçla değil, sadece kendi tüketimimiz için bu domatesi yetiştiriyoruz. Gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz" dedi. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder