adscode
adscode
adscode

Yezidilerin Zorlu Kamp Yaşantıları Devam Ediyor

DEAŞ saldırısının yıl dönümünde Duhok'taki Şarya Mülteci Kampı'ndaki Yezidilerin yaşadığı zorluklar

Yezidilerin Zorlu Kamp Yaşantıları Devam Ediyor

Duhok'taki Şarya Mülteci Kampı'nda kalan Yezidiler, DEAŞ'ın Sincar'a saldırısının yıl dönümünde zorlu kamp yaşantılarını sürdürüyor. Sincar'ın Gopel köyünden İsmail Guli Mahmud, 10 yıldır kamplarda yaşıyor. Mahmud, "Sincar'da emniyet yok. Durum çok kötü. Hâlihazırda daha da kötüye gidiyor. PKK var, Haşdi Şabi var ve başka silahlı güçler de var. Sincar'da nelerin yaşandığını bilemiyoruz. Su yok, elektrik yok. Gittiğimde suyu satın almak zorunda kalacağım. Buna benzer temel sorunlar var. Döndüğümüzde kalacak bir evimiz yok." diyor. Irak hükümetine çağrı yapan Mahmud, hükümetin geri dönebilenlere evlerini yapabilecekleri şekilde maddi yardımda bulunması gerektiğini söylüyor. Ayrıca iş imkanları da oluşturulamadığını belirterek, evine dönmek isteyenlerin ne yapacaklarını bilmediklerini ifade ediyor. Sincar'ın Tilbenat köyünden Salim Kori ise 3 Ağustos 2014'te DEAŞ'tan kaçan Yezidilerden biri. Kori, "3 Ağustos tarihi bizim için çok acı bir gün ve bu tarihi her sene büyük bir hüzünle anıyoruz. Annelerimiz ve kız kardeşlerimiz hala DEAŞ'ın elinde. Kadınlarımızı DEAŞ'ın elinden kurtaramadık. " diyor.

Kamptaki çadırlarda yaşamak istemediklerini söyleyen Usame Süleyman ise Sincar'ın idaresinin kimin elinde olduğunu bilmediklerini ve Sincar'da yaşamın çok zor olduğunu dile getiriyor. Sincar'da güvenli ortam oluşturulamadığını belirterek, Sincar Anlaşması'nın uygulanmamasını da eleştiriyor.

Yezidilerin kutsal mekanlarından Laleş Tapınağı sorumlusu Said Cerdo ise DEAŞ tarafından kaçırılan veya öldürülen 3 bin kişinin akıbetinden hala haber alınamadığını söylüyor. Sincar trajedisinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Yezidilerin hala kamplarda yaşadığını ve evlerine dönemediklerini vurguluyor. Sincar'ın normalleştirilmesi gerektiğini belirten Cerdo, Irak hükümetinin Yezidilere daha fazla yardım etmesi gerektiğini ifade ediyor. Sincar'ın siyasi hesapların merkezi haline gelmesinin sorunları artırdığını ve uluslararası kamuoyunun desteğinin önemli olduğunu belirtiyor. .

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder