adscode
adscode
adscode

Yozgat'ta Yeşil Mercimek Hasadı Başladı

Yozgat'ta yeşil mercimek hasadı başladı. Çiftçiler, geleneksel ve modern yöntemlerle hasat yapıyor. Tırpan işçileri ise zorlu mesailerine başladı.

Yozgat'ta Yeşil Mercimek Hasadı Başladı

Yozgat, Türkiye'nin yeşil mercimek üretiminde önde gelen illerinden biri olarak biliniyor. Bu yıl da çiftçiler hasat sezonunu açtı. Kimi çiftçi makine yardımıyla yeşil mercimek hasadı yaparken, kimileri geleneksel yöntemlerle tırpan yardımıyla hasat yapıyor. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte tırpan işçilerinin sayısı azalıyor. Geçimlerini tırpan işiyle sağlayan işçiler, yeşil mercimek hasadıyla birlikte zorlu mesailerine başladı. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi bulan sıcak havada çalışmaya devam ediyor. Günlüğü bin 500 lira yevmiye ile çalışan tırpan işçileri, Yozgat'ın Çalatlı köyünde bereketli topraklarda rızıklarını çıkarıyor. Tırpan işçisi Ali Osman Akyol, tatile gittiği Antalya'dan geri dönerek tırpan işine başladığını belirtiyor.

40 yıldır tırpan işiyle uğraştığını söyleyen Akyol, tırpancıların sayısının azaldığını ve mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Diğer tırpan işçisi Hıfzı Erdoğan da benzer şekilde tırpancı bulmanın zorlaştığını ve geleneksel yöntemi tercih ettiklerini dile getiriyor. Çalatlı köyünden çiftçi Bünyamin Ayverdi ise bu yıl hastalanan mercimek nedeniyle verimin düşebileceğini belirtiyor.

Tırpancı bulmakta da zorlandığını söyleyen Ayverdi, makineyle biçtirmenin maliyetli olduğunu ve tırpan işçileri olmazsa ürünün tarlada kalacağını vurguluyor. Yozgat'ta yeşil mercimek hasadının devam ettiği belirtilirken, tırpan işçilerinin öneminin her geçen gün arttığı görülüyor.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder