adscode
adscode
adscode

Kayseri'de Değerlendirilen Deprem Riskleri

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen'in Kayseri'de meydana gelen deprem riskleri hakkındaki açıklamaları

Kayseri'de Değerlendirilen Deprem Riskleri

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde çok sayıda yapının ağır hasar aldığı Kayseri'nin etrafında bu güne kadar 17 tane tarihsel dönem kaydının olduğunu ifade eden Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, deprem riskleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Evsen, Kayseri çevresindeki fay hatlarının aletsel ve tarihsel dönemdeki deprem kayıtlarına göre değerlendirildiğini belirtti. Yapılan çalışmalar sonucunda Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar fay hatlarının 7. 5 büyüklüğünde deprem üretebileceği sonucuna varıldığını ifade etti. Bu durumun önceden 6. 2 büyüklüğüne göre risk değerlendirmesini değiştirdiğini vurguladı.

Ayrıca, fay hatlarında meydana gelebilecek potansiyel depremlerin periyotlarının belirlendiğini aktaran Evsen, bu bilgilere göre Yeşilhisar Fay Zonu'nda ortalama 3 bin yılda bir, Erkilet Fay Zonu'nda ortalama 4 bin yılda bir, Erciyes Fay Zonu'nda ise 5 bin yılda bir deprem beklendiğini açıkladı. Evsen, deprem büyüklüklerinin logaritmik olarak değerlendirilmesi gerektiğini de belirtti. 6 ile 7 büyüklüğündeki bir deprem arasında matematiksel olarak 1 puan fark olmasına rağmen logaritmik olarak 10 puan fark olduğunu dile getirdi. Son olarak, 7.

5 büyüklüğündeki bir depremin etkileri hakkında bilgi veren Evsen, bu tür bir depremin Kayseri çevresindeki yerleşim birimlerini 100 kilometre çapında etkileyeceğini belirtti.

Kısacası, Kayseri ve çevresindeki fay hatlarından kaynaklanabilecek deprem riskleri ciddiye alınmalı ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği uyarısında bulundu.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin