24 Şubat 2022'den bu yana 700 binden fazla askerini kaybeden Rusya'nın binlerce asker göndermesi karşılında Kuzey Kore ile yaptığı anlaşmanın detaylar belli oldu.
Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), bu iş birliğinin Kuzey Kore için uzun vadede getirisinin sınırlı olacağı yönünde bir analiz yayımlasa da, bazı uzmanlar Pyongyang'ın bu hamlesinin Moskova’yı Kore Yarımadası'ndaki olası bir gerilimde yanına çekme stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor.
Ukrayna savaşında 700 binden fazla Rus askeri öldü!
ABD SEÇİM SONUÇLARI SAVAŞI NASIL ETKİLEYECEK?
Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü’ne göre, Kuzey Kore’nin asker gönderme kararı, ABD başkanlık seçimlerinden önce Donald Trump’ın kazanması halinde Ukrayna savaşının kısa sürede sona ereceği beklentisine dayanıyor.
Raporda, “Trump yönetimindeki ABD, Ukrayna'dan çekilebilir ve bu durum, Pyongyang’ın Moskova ile yıllardır geliştirdiği stratejik ortaklık yapısını zayıflatır” ifadesine yer verildi.
RAPORLARIN SONUCU KUZEY KORE ALEYHİNE GÖZÜKÜYOR
Kuzey Kore’nin Rusya ile kurduğu bu bağın, Ukrayna savaşı sona erdiğinde zayıflayabileceğine dikkat çeken NIS’in raporuna göre, uzun vadede Kuzey Kore'nin savaştan elde edeceği kazanımların sınırlı olduğu belirtiliyor.
Eski Güney Kore Moskova Büyükelçisi ve milletvekili Wi Sung-lac, Kuzey Kore'nin mali ve gıda krizini Rusya’dan sağlanan destekle büyük ölçüde hafiflettiğini belirtti.
YÜZLERCE MİLYON DOLARLIK GELİR
NIS’in aktardığına göre, Rusya saflarında savaşan Kuzey Kore askerlerine aylık 2 bin dolar ücret ödeniyor ve şu an Ukrayna’ya gönderilmek üzere en az 10 bin askerin hazırlandığı bildiriliyor. Bu, Kuzey Kore’ye yılda 200 milyon dolardan fazla bir gelir sağlayacak.
EKONOMİ DIŞINDAKİ DESTEKLER
Rusya, askeri desteğin yanı sıra Kuzey Kore’ye gelişmiş uzay teknolojisi konusunda da destek veriyor. Pyongyang, bu desteği askeri keşif uyduları geliştirmek için kullanmayı planlıyor.Wi, ayrıca Rusya'nın Kuzey Kore'ye daha önce 50 bin ila 100 bin ton arasında pirinç gönderdiğini ve şu an sağlanan 600 bin ila 700 bin ton pirincin bu yardımların oldukça üstünde olduğunu ifade etti.
Kuzey Kore'nin Rusya'nın yanında savaşarak, ileride Kore Yarımadası'nda olası bir savaş durumunda Moskova'dan destek alma şansını artırdığı belirtiliyor.
'YASADIŞI DESTEĞE' ALINACAK KARŞI ÖNLEMLER
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore-Rusya arasındaki işbirliğini "yasadışı" olarak nitelendirerek, "karşı önlemler" için olası senaryoları gözden geçireceklerini belirtti.
Yonhap'ın haberine göre, Başbakan Han Duck-soo, parlamentoda Yoon'un açıklamasını okudu. Yoon, "Son dönemdeki uluslararası güvenlik durumu ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki yasadışı askeri işbirliği ulusal güvenliğimiz için önemli bir tehdit oluşturuyor" ifadesini kullandı.
Bu işbirliğine yönelik "karşı önlemler" hazırlamak üzere tüm olası senaryoları kapsamlı şekilde gözden geçireceklerini vurgulayan Yoon, Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı ülkenin caydırıcılığını, ABD ve Japonya'nın dahil olduğu üçlü güvenlik işbirliği sayesinde önemli ölçüde güçlendirdiklerini kaydetti. Yoon, "Uluslararası toplumun özgür ve birleşik bir Kore vizyonuna yönelik anlayış ve desteğini genişletmek için çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.
KUZEY KORE-RUSYA İŞBİRLİĞİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziranda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 25 Ekim'deki açıklamasında, Rusya'nın, Kuzey Kore askerlerini ilk muharebe bölgelerine 27-28 Ekim'de konuşlandıracağını öğrendiklerini duyurmuştu.
ABD, Rusya'da 10 bin civarında Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunlardan 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını açıklamıştı.
Gönder