adscode
adscode
adscode

Süleyman Hilmi Tunahan rahmetle anılıyor

Süleyman Hilmi Tunahan vefatının 65. yıldönümünde rahmetle anılıyor. Zor bir dönemde ilim faaliyetleri gerçekleştiren Tunahan çok sayıda talebe yetiştirmesiyle tanınıyor.

Süleyman Hilmi Tunahan rahmetle anılıyor

Son devrin en büyük İslam alimlerinden olan, yetiştirdiği binlerce Kur’an talebesiyle Anadolu coğrafyasında Kur’an-ı koruyan, gönüllere taht kuran, kendisini İslam’a adayan ve verdiği mücadeleyle gönüllerde taht kuran Süleyman Hilmi Tunahan, dar-ı bekaya irtihalinin 65. Sene-i devriyesinde rahmetle anılıyor.

HUKUK EĞİTİMİNİ DERECEYLE BİTİRDİ

1888’de Silistre’de doğan Tunahan, Süleymaniye Camii medreselerinden Medresetü’l-Mütehassisîn’in tefsir ve hadis kısmına devam etti. Son derece parlak bir zekâya sahip olan Tunahan, Medresetü’l-Kuzati’ye başlayıp hukuk eğitimini de dereceyle bitirdi.

İRŞAD FAALİYETLERİNE KİN BESLEYENLER TARAFINDAN TUTUKLANDI

Ömrü zorluklarla geçen Kur’an aşığı ve muhafızı Tunahan, 1939 yılında ilim ve irşad vazifesini çekemeyenler tarafından ihbar edilerek ilk defa tutuklandı.

YÜZLERCE KİŞİYİ OKUTTU

Yapılan tüm baskılara ve takibatlara rağmen, ilim öğretmeye devam etti. Vaizlik maaşını talebelere vererek yüzlerce kişiyi okutup, ilim adamı olarak yetişmesini sağladı. 1944 yılında ikinci defa tutuklanarak işkenceye tâbi tutuldu.

DÖNEMİN HÜKÜMETİ VAİZLİK BELGESİNİ ELİNDEN ALDI

Vaizlik belgesi, o günkü hükümet tarafından, 1946 yılında resmen elinden alındı. 1949’da Kur’ân kurslarının açılmasına sınırlı da olsa müsaade eden kanun yürürlüğe girince, Süleyman Efendi’nin ilim öğretme faaliyeti bir nebze rahatladı.

Uzun müddet İstanbul’un önemli camilerinde halka vaaz eden büyük alim, 16 Eylül 1959’da Kısıklı’daki evinde vefat etti.

 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin